Σαρηγιάννης: Να ματαιωθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία


Σαρηγιάννης: Να ματαιωθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία


Διαφ.
Στον τηλεοπτικό σταθμό Open μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση...Στον τηλεοπτικό σταθμό Open μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα πρέπει να ματαιωθεί.

Ο καθηγητής, ξεκαθάρισε πως η Θεσσαλονίκη θα έχει τριπλάσια φόρτιση, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές κοντινές της περιοχές. «Σε λίγο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα Πανεπιστήμια στην πόλη, γεγονός που με ανησυχεί», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα στα ΑΕΙ για την αποφυγή του συνωστισμού.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 38 παιδιά με κορονοϊό και πλέον το 30% των κρουσμάτων αφορά ανήλικους. «Θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Έχουμε υπολογίσει ότι με την τάση που υπάρχει και παρά τα μέτρα στα σχολεία, είναι τόσο μολυσματική η Δέλτα που περιμένουμε το 44% των κρουσμάτων να είναι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν είναι προτεραιότητα η παρέλαση. Πρέπει να ματαιωθεί»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η long COVID. Μπορεί να υπάρξει και στα παιδιά. Όταν αφήσει για μήνες προβλήματα αϋπνίας, συγκέντρωσης, εύκολη κόπωση, η αλήθεια είναι ότι για ένα παιδί σε φάση ανάπτυξης και διαβάσματος, το διαλύει», τόνισε.

Για την παρέλαση ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως δεν θα την έβαζε σε προτεραιότητα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι πρέπει να ματαιωθεί.

«Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συμπρωτεύουσα καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%, με την πλειοψηφία των νοσηλευομένων να είναι ανεμβολίαστοι.

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πανδημία ανεμβολίαστων»

Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων. Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. «Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», επισήμανε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...